Světový výzkum pracovních podmínek v sociálních službách: Jsme tvrdě zasažení

  • Světový výzkum pracovních podmínek v sociálních službách: Jsme tvrdě zasažení

    • 13 Apr 2021
    • Posted By : ALICE UZO

    Unikátní výzkum, kterého se zúčastnilo 3.000 pracovnic a pracovníků z téměř 40 zemí včetně České republiky odhaluje, že přetrvávající problémy snižují kvalitu péče a ohrožují zdraví zaměstnanců v sociálních službách.

    Nová studie, kterou dnes zveřejnila UNI Global Union, odhaluje po jednom roce s covidem-19 všudypřítomný nedostatek personálu, mzdy na hranici chudoby, cílené útoky a nebezpečné podmínky v systému globální zdravotní péče. UNI je přesvědčena, že se jedná o první průzkum dokumentující podmínky zaměstnanců v sociálních službách po celém světě během pandemie.

    Více než polovina zdravotníků v průzkumu UNI uvedla, že jejich mzda jim neposkytuje slušnou životní úroveň, což znamená, že nejsou schopni si zajistit základní životní potřeby, jako je bydlení, jídlo a doprava. Více než 30 % stále nemá odpovídající přístup k ochranným pomůckám a toto procento je vyšší v zemích nejvíce zasažených virem. 65 % pracovníků, kteří zažili smrt spolupracovníka nebo pacienta, uvedlo, že se jim ze strany zaměstnavatele nedostalo žádné podpory k překonání úzkosti, strachu a jiných problémů duševního zdraví souvisejících s jejich prací.

    Příběhy a statistiky ve zprávě UNI Global Union, vycházející z údajů od 3.001 zdravotníků z 37 zemí, vykreslují znepokojující obraz zkolabovaného systému globální zdravotní péče, který příliš často nehledí na životy pracovníků a jejich nejzranitelnějších klientů.

    „Naše společnosti příliš dlouho snižovaly význam péče jako ‚ženské práce‘ a během pandemie jsme svědky toho, jaké tragické důsledky přináší nedostatečné finanční zajištění, podhodnocování a přetěžování zdravotníků,“ prohlásila generální tajemnice UNI Global Union Christy Hoffmanová. “Často slyšíme, že covid-19 všechno změnil, avšak jedna věc, která se dostatečně nezměnila, je to, jak si vážíme zaměstnankyň v sociálních službách – zejména v dlouhodobé péči.“

    Christy Hoffmanová dále uvedla: „Tento průzkum je varovným signálem upozorňujícím na situaci v sektoru sociálních služeb na celém světě. Ukazuje, že pokud chceme kvalitní péči – pokud chceme odrazit tuto pandemii a zabránit jejímu dalšímu šíření – musíme přehodnotit pečovatelskou práci a musíme si vážit práce lidí v sociálních službách.“

    Více než 80 % z lidí zaměstnaných v sociálních službách jsou ženy, v oblasti dlouhodobé péče tvoří ženy dokonce 90 % ze všech zaměstnanců. Skutečnost, že pečovatelská práce je ženskou doménou, ovlivňuje všechny nejdůležitější otázky, které zmiňovali pracovníci v průzkumu.

    Mezi klíčová zjištění patří:

    • 52 % pracovnic a pracovníků uvedlo, že jejich plat jim neumožňuje adekvátně zabezpečit základní potřeby, jako je bydlení, jídlo a doprava. Aby toho nebylo málo, celá třetina pracovníků sdělila, že jim nikdo neřekl, že nejsou placeni v době, kdy čekají na výsledky testů na coronavirus, a téměř čtvrtina uvedla, že nedostávají placené volno na zotavenou, jestliže onemocní.
    • 48 % všech respondentek uvedlo, že jejich hlavní starostí je personální zajištění a asi tři čtvrtiny prohlásily, že nedostatečné personální zajištění má dopad na jejich schopnost poskytovat kvalitní péči.
    • 31 % respondentů nemá stále adekvátní přístup k ochranným pomůckám. V jedné odpovědi UNI zaznělo: „Jako pracovníci ve zdravotnictví bychom nikdy neměli být nuceni sami shánět ochranné pomůcky nebo pracovat bez nich.“
    • 65 % pracovníků, kteří zažili smrt spolupracovníka nebo pacienta, uvedlo, že se jim ze strany zaměstnavatele nedostalo žádné podpory k překonání úzkosti, strachu a jiných problémů duševního zdraví souvisejících s jejich prací.

     

    Většina respondentů pracuje v dlouhodobé péči, a to buď v domovech s pečovatelskou službou nebo v domovech klientů. Výzkum UNI zveřejněný minulý měsíc ukázal, že pracovníci v dlouhodobé péči mají jedno z nejnebezpečnějších zaměstnání na světě. Není překvapením, že polovina z respondentek uvedla, že jejich spolupracovnice onemocněla covidem-19, a z nich téměř jedna z deseti uvedla, že jeho spolupracovnice na virus zemřela.

    Amnesty International, PSI a UNI spočítaly, že v prvním roce pandemie zemřelo minimálně 17.000 zdravotníků.

    Vedle rizik spojených s virem 14 % dotazovaných pracovnic a pracovníků sdělilo, že kvůli své profesi čelí výhružkám a násilí. Pracovnice z Rakouska uvedla, že byla vystavena „slovní agresi a hrozbě bití“ ze strany příbuzných pacientů, zatímco jiná byla „napadena na ulici a v supermarketu“.

     

    „Pracovnice a pracovníci z celého světa prohlašují, že je naléhavě třeba reorganizovat sektor péče tak, aby se jeho těžištěm stal život. To znamená důstojné odměny, bezpečná pracovní místa, odborové zastoupení a zvyšování globálních standardů pracovních podmínek,“ řekl Adrian Durtschi, vedoucí UNICARE, sektoru globální organizace zastupující dva miliony pracovníků.

     

    UNI vypracovala rozsáhlý soubor směrnic k provedení nezbytných globálních změn v oblasti péče. Zahrnují:

    • Zvýšené investice do oblasti dlouhodobé péče, které jsou vázány na potřeby pracovnic a pracovníků i rezidentů, poskytování pobídek pro investory, zaměstnavatele a vlády motivujících k dodržování nejpřísnějších bezpečnostních protokolů a osvědčených postupů.
    • Všechny země by se měly zaměřit na okamžité zlepšení pracovních podmínek a mezd pracovníků dlouhodobé péče.
    • Zajištění, aby všichni ošetřovatelé měli správné ochranné pomůcky, přednostní přístup k vakcínám proti covidu-19 a bezplatné a časté testování na covid-19.
    • Stanovení bezpečných počtů personálu s cílem zlepšit kvalitu péče a zvládat pracovní zátěž zaměstnanců.
    • Zavádění preventivních opatření proti psychologickým rizikovým faktorům na pracovišti a zajištění přístupu k bezplatné péči o duševní zdraví.
    • Uznání covidu-19 jako nemoci z povolání v sektoru dlouhodobé péče.
    • Vytváření nebo využívání existujících odborových výborů pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci.
    • Nejdůležitější je zajistit, aby měli pracovníci hlas při rozhodování na pracovišti prostřednictvím odborů a kolektivního vyjednávání.

    UNI Global Union zastupuje 20 miliónů pracovníků ve službách ve 150 zemích. Její sektor UNICARE zahrnuje 2 miliony pracovníků zdravotní péče z celého světa.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.
I agree