Koalice Pirátů a Starostů: Nová vize pro sociální služby

  • Koalice Pirátů a Starostů: Nová vize pro sociální služby

    • 22 Sep 2021
    • Posted By : ALICE UZO

    Dalším osloveným byla Koalice Pirátů a Starostů. Stejně tak jako předchozím dotázaným jsme jim položili několik otázek, které vycházejí z naší kampaně Nová vize pro sociální služby. Z těchto odpovědí následně budeme tvořit přehled, jak se jednotlivé strany a hnutí vyjádřily k otázkám týkající se pracovních podmínek zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách. Zástupci stran a hnutí měli možnost odpovídat ve formě ANO/NE a v případě potřeby doplnit svoje odpovědi o hlubší vyjádření.

    ALICE: Podpoříte uzákonění minimální délky dovolené 5 týdnů? 

    PaS: Poskytovatelé z řad NNO sice nemají ze zákona povinnost poskytovat 5 týdnů dovolené, ale reálně to řada z nich dělá. Tam, kde se jedná o náročnou péči, je ze zákona povinnost poskytnout ještě týden doplňkové dovolené (pokud je tedy vnitřní směrnicí NNO definováno týdnů 5, tito konkrétní pracovníci jich mají 6). V obecné rovině - v současné době, kdy jsou firmy v krizi po koronavirové pandemii, není vhodné zavádět natvrdo další povinnosti. Na druhou stranu v blízké budoucnosti si rozšíření počtu dnů pracovního volno umíme představit. 25 dní volna by bylo lehce nad unijním průměrem.

    ALICE: Budete prosazovat navýšení mezd a platů v sociálním sektoru?

    PaS: Především jde o narovnání rozdílů mezi výší odměny u pracovníků v příspěvkových a NNO organizací. K narovnání by mělo dojít také u úhrad za stejné úkony ve zdravotních a sociálních službách.

    ALICE: Souhlasíte s tím, že sociální služby jsou podfinancované? 

    PaS: Ano, ale finance nejsou jediným řešením problémů sociálních služeb. Jde i o dostatečnou personální kapacitu, kvalitu poskytovaných služeb, kvalitní vzdělávání a supervize sociálních pracovníků.

    ALICE: Dochází dle vás k nesouměrnému růstu mezd a platů v sociálních službách (kdy platy ve státních/veřejných sociálních službách rostou výrazně rychleji než mzdy v soukromém či neziskovém sektoru)? 

    PaS: viz otázka č. 3

    ALICE: Jaké jsou vaše konkrétní plány na zlepšení podmínek v sociálním sektoru?

    Sociálním službám jsme věnovali několik bodů v našem volebním programu, dovolíme si na ně odkázat: Dostupné a efektivní sociální služby, Důstojná domácí a komunitní péče.

    Na první otázku: "Souhlasíte s tím, že se sociální služby v ČR potýkají s nedostatkem zaměstnankyň a zaměstnanců?" Odpověděla koalice Pirátů a Starostů kladně, ale dále svou odpověď nerozvedla.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.
I agree