Jana Maláčová (ČSSD): Nová vize pro sociální služby

  • Jana Maláčová (ČSSD): Nová vize pro sociální služby

    • 30 Aug 2021
    • Posted By : ALICE UZO

    Během srpna jsme postupně oslovili politické strany a hnutí, které kandidují v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. Položili jsme jim několik otázek, které vycházejí z naší kampaně Nová vize pro sociální služby. Z těchto odpovědí následně budeme tvořit přehled, jak se jednotlivé strany a hnutí vyjádřily k otázkám týkající se pracovních podmínek zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách. Zástupci stran a hnutí měli možnost odpovídat ve formě ANO/NE a v případě potřeby doplnit svoje odpovědi o hlubší vyjádření.

    ALICE: Souhlasíte s tím, že se sociální služby v ČR potýkají s nedostatkem zaměstnankyň a zaměstnanců?

    J.M.: Během mého působení jako ministryně jsem opakovaně viděla, že zaměstnanci v sociálních službách jsou přetíženi. Není výjimkou, že jedna pečovatelka v domově pro seniory má na starosti až  20 klientů. Proto jsem navrhovala v novele zákona o sociálních službách zavedení personálních standardů tak, aby neklesala kvalita péče a nehrozilo zaměstnancům vyhoření. Bohužel novela neprošla přes odpor hnutí ANO a krajů. Proto i nadále navrhujeme za ČSSD, aby se zavedli závazné personální standardy v sociálních službách, aby hlavní starostí bylo, jak co nejlépe pečovat o klienty a nikoli jak pokrýt všechny směny.  

    ALICE: Podpoříte uzákonění minimální délky dovolené 5 týdnů? 

    J.M.: Návrh na uzákonění 5 týdnů dovolené podporujeme, protože ani dnes pětina zaměstnanců na tento standard stále nedosáhne. Bohužel zájmy podnikatelů byly toto volební období mezi poslanci nadřazeny nad zájmy zaměstnanců a změna neprošla. Přitom nežijeme abychom jen pracovali. Za sociální demokracii se ale nezastavíme pouze u pětitýdenní dovolené. Od roku 2025 chceme 35 hodinový pracovní týden a od roku 2030 požadujeme zavést čtyřdenní pracovní týden. Chceme držet krok se světem a při pokračující automatizaci a robotizaci je kratší pracovní týden cestou pro udržení vysoké zaměstnanosti.  

    ALICE: Budete prosazovat navýšení mezd a platů v sociálním sektoru?

    J.M.: Zatímco v roce 2014 byl průměrný plat pečovatelky 22 tis. Kč, v roce 2020 to bylo již 31,5 tis. Kč. Během tří let ve funkci se mi podařilo navyšovat platy v sociálních službách každý rok – v roce 2019 o 7 %, v roce 2020 plošně o 1500 Kč a tento rok o 10 % pro pracovníky v přímé péči. Ale uvědomuji si, že to stále není dostatečné. Sociální oblast byla dosud nesmírně podceňovaná, to nelze dohnat za tři roky. Proto chceme v sociální demokracii, aby se zaměstnancům sociálních služeb pravidelně navyšovaly platy a mzdy, min. o 10 % každý rok alespoň do doby, než budou srovnatelné se zdravotnictvím či školstvím.

    ALICE: Souhlasíte s tím, že sociální služby jsou podfinancované? 

    J.M.: Od mého nástupu na MPSV jsem zvýšila dotace pro sociální služby skoro o 3 mld. Kč na současných 21,4 mld. Kč. Dalších 10 mld. Kč šlo na mimořádné dotace na odměny a pokrytí nákladů v souvislosti s pandemií koronaviru. Problém vidím hlavně v tom, že v současnosti existuje 14 různých systémů financování v jednotlivých krajích. V předložené novele zákona o sociálních službách jsem navrhovala zrušení současného dotačního systému dle směrných čísel a po vzoru školství by veškeré personální náklady (ty tvoří více jak 3/4 všech nákladů) hradil sociálním službám stát. Financování sociálních služeb mělo být mandatorním výdajem státu tak, aby poskytovatelé věděli dopředu kolik a od koho na provoz obdrží. Vzhledem k tomu, že se novelu nepodařilo přes hnutí ANO na vládě prosadit, přestože měla podporu od všech poskytovatelů, jdeme do voleb se stejným návrhem na změnu financování. Navrhujeme stabilní, transparentní a předvídatelný systém financování sociální služeb.  

    ALICE: Dochází dle vás k nesouměrnému růstu mezd a platů v sociálních službách (kdy platy ve státních/veřejných sociálních službách rostou výrazně rychleji než mzdy v soukromém či neziskovém sektoru)? 

    J.M.: Je vidět, že v mzdové sféře mají zaměstnanci bohužel nižší výplaty, přestože odvádějí stejně náročnou a záslužnou práci jako zaměstnanci v platové sféře. To je hrozně nefér. Například tento rok jsme na MPSV poskytli dotace ve výši 1,63 mld. Kč, které měly pokrýt 10% navýšení platů a mezd všem zaměstnancům v sociálních službách. Přesto se někteří zaměstnanci navýšení nedočkali. Řešení vidím právě ve změně systému financování a v pravidelném navyšováním platů a mezd v sociálním sektoru viz mé předchozí odpovědi.

     

    Jana Maláčová

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.
I agree